باغبانی نوین نويسندگان پنج شنبه 30 آبان 1392برچسب:, :: 12:10 :: نويسنده : سامان قادریان
gdgdfsgrt
lllllllllll
ooiip
lllllllllllll
7878787jgjhghجان جان
ادامه مطلب ... پنج شنبه 30 آبان 1392برچسب:, :: 11:56 :: نويسنده : سامان قادریان
(ص 8)گیاهان توت فرنگی با شرایط محیطی مختلف تا مدار 70 درجه شمالی و جنوبی تطابق پیدا کرده اند. بنابراین از نظر گلدهی نیازهای محیطی مختلفی، وابسته به شرایط آب و هوایی دارند. بیشتر گونه های توت فرنگی اهلی( F. x ananassa ) و گونه وحشی ( F. vesca ) گیاهان روز کوتاه می باشند که گل القایی تحت حد بحرانی از شرایط روز کوتاه صورت می پذیرد. اما نور و حرارت اثر متقابل دارند که قابل ببرسی می باشند.همچنین تعدادی از گونه های توت فرنگی همیشه بارده درهر دو ژنوتیب وجود دارد.
تکامل جوانه های محوری و تبدیل انها به گل در گیاهان روز کوتاه بوسیله نور صورت می گیرد. تحت شرای روز کوتاه این جوانه ها ساختار روزتی شکل تشکیل می دهند که به آنها طوقه منشعب"branch crowns" می گویند. از طرفی دیگر چنانچه این جوانه ها در شرایط روزبلند قرار گیرند رونده را بوجود می آورند که از دو میان گره تشکیل شده اند که گیاهان دختری از میان گره دوم در صورت فراهم بودن شرایط مناسب بوجود می آیند. تعداد طوقه تعین کننده میزان محصول می باشد زیرا گل آذین ها از مریستم انتهایی این طوقه ها بوجود می آیند. تمایزیابی جونه ای محوری نقش مهمی را در فرایند رشد و نمو توت فرنگی ایفا می کنند. عوال محیطی وژنتیکی نقش مهمی را در تکامل جوانه ای محوری از طریق کنترل عوامل اصلی رشد یعنی تنظیم کننده های رشد ایفا می کنند. هرچند مکانیزم های ژنتیکی که زمان گل دهی را کنترل می کنند هنوز شناسایی نشده اند. نتایج نشان داده اند که اختصاصی شدن جوانه های محوری در رقم کرونا بشدت به فتوپریود وابسته است. تشکیل آغازه های رونده در شرایط روزکوتاه (12-8) متوقف می شود این در حالی است که در این شرایط آغازه های طوقه تشکیل می شوند.همچنین سه هفته شرایط روز کوتاهی برای گل القایی در طوقه اصلی کافی است. علاوه بر این در دومین مرحله از روز کوتاهی به کمتر از سه هفته زمان بعد از دوره اول روز کوتاهی برای گل القایی در crowns branch " اولیه و القاء تشککیل crowns branch " ثانویه نیاز است. در نتیجه تیمار های مصنوعی روز کوتاهی می تواند تشکیل crowns branch " را تحریک کند و توانایی توت فرنگی را برای افزایش تولید بالا می برد. ثابت شده است که هورمون جیبرلین یکی از سیگنالهایی کلیدی درگیر در کنترل تمایز شاخه بوسیله فتوپریود می باشد. این رساله به بررسی عوامل زیر می پردازد: 1) بازدارنده های سنتز جیبرلین، Pro ca مانع از تشکیل رونرها می شود و بصورت پیوسته کراون برانچ ها را افزایش می دهد(در شرایط روز بلند) ، اثر Pro caتویط کاربردد جیبرلین از بین می رود. 2) بازدارندگی تشکیل رونرها به با کاهش غلظت جیبرلین 1 توسط Pro ca همبستگی دارد. 3) سنتز جیبرلین ، سیگنال دهی وزن های هدف اثر یکسانی با کاربرد Pro ca و sdدارند.(بین احنصاصی شدن شاخه و غلظت جیبرلین 1 رابطه تنگاتنگی وجود دارد). پنج شنبه 30 آبان 1392برچسب:, :: 1:23 :: نويسنده : سامان قادریان
دازه گیری فتوسنتز در گیاه هان c3 تتهیه و تنظیم: سامان قادریان پنج شنبه 30 آبان 1392برچسب:, :: 1:18 :: نويسنده : سامان قادریان
: 1- مسئول واحد استانی موسسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذرو نهال (دبیر) 2- مدیر باغبانی استان 3- نماینده حفظ نباتات 4- مرکز تحقیقات شامل نماینده (تحقیقات آفات و بیماریها، تحقیقات آب و خاک و تحقیقات باغبانی) جان جانچهار شنبه 29 آبان 1392برچسب:شوری, :: 23:18 :: نويسنده : سامان قادریان
مقدمه
شوری یکی از گسترده ترین تنش های خسارت زای مناطق خشک و نیمه خشک بوده، ولی در مناطق نیمه مرطوب و ساحلی، نیز وجود دارد. مشکل شوری مدتها قبل تشخیص داده شده و مطالعاتی نیز در خصوص آن انجام گشته است. عموما دانشمندان بررسی های خود را به آثار فیزیولوژیکی شوری در گیاهان و احیاء خاک های شور اختصاص می دهند. در سال های اخیر نسبت به نژادی گیاهان زراعی در برابر شوری توجه بیشتری صورت گرفته است. مقاومت به شوری مجموعه ای از صفات ارثی می باشد. این صفات عبارتند از:
- توانایی محدود کردن ورود کلرید سدیم از طریق تراوش غشایی یا مسیر آپوپلاستی.
- تجمع ترجیحی یون سدیم در برگ های پیرتر.
- تحمل بافت برگ در برابر کلرید سدیم.
اجزای تنش شوری
همانطور که در بالا نیز اشاره شد اکثر مشکلات شوری در گیاهان عالی در اثر ازدیاد کلرید سدیم ایجاد می شود. نقش عناصر سدیم و کلر در ایجاد تنش شوری در گیاهان بصورت جداگانه به تفصیل مورد تحقیق قرار نگرفته و اکثر تحقیقات بر روی اثرات سدیم متمرکز شده است. شوری زیاد ناشی از کلرید سدیم حداقل 3نوع مشکل خاص در گیاهان عالی ایجاد می کند:
-1فشار اسمزی محلول بیرونی از فشار اسمزی سلول های گیاهی فزونی می گیرد، که این خود مستلزم تنظیم اسمزی توسط سلول های گیاهی به منظور اجتناب از پسابیدگی می باشد.
-2برداشت و انتقال یون های غذایی مثل یون های پتاسیم و کلسیم توسط سدیم اضافی دچار اختلال می شود.
-3سطوح بالای سدیم و کلر اثرات سمی مستقیمی بر سیستم های غشایی و آنزیمی ایجاد می نماید.
مشکل اسمزی در گیاهان تحت شرایط تنش خشکی نیز ایجاد می شود و از حدود 100 سال پیش این اصطلاح وجود دارد که تنش شوری خود شکلی از خشکی فیزیولوژیک می باشد.
سلول های گیاهان عالی معمولا فقط از نقطه تماس بین گیاه و خاک به صورت مستقیم در محل غشاهای پلاسمایی سلول های اپیدرمی و پوستی ریشه با محلول خاک در تماس می باشند. غشاهای سلول گیاهی می توانند مستقیما توسط سدیم زیاد آسیب ببینند. گیاهان متحمل به شوری ممکن است سازگاری های ویژه ای در مقابل خسارت به غشا از طریق ترکیبات اسید چرب دو لایه لیپیدی غشای پلاسمایی داشته باشند. هرچند سلول ها و بافت های داخلی گیاهان به طور کلی در معرض سطوح کمتری از NaCl نسبت به محلول خارجی بوده و در محدوده تحمل به شوری هر گیاه، اثرات تغذیه ای و اسمزی در آن ها نسبت به صدمات مستقیم شوری در رشد گیاه کمتر می باشد. وقتی شوری از محدوده تحمل یک گیاه اضافه تر گردد، کلرید سدیم ممکن است به بافت های مسیر جریان تعرق گسیل نموده و در اثر سمیت مستقیم یون ها به برگ ها، ریشه ها و بقیه اندام های هوایی آسیب وارد گردد.(8،3،2،6)
مسیر های حرکت آب و نمک در طول ریشه ها
آب و نمکها از طریق دو مسیر سیم پلاست یا آپوپلاست می توانند به داخل ریشه برسند. سیمپلاست از طریق مسیر سیتوپلاسمی سلول های ریشه است که از اپی درم تا مغز ریشه ادامه می یابد و از طریق ارتباطهای بین سلول های مجاور به هم مربوط می شوند. آپوپلاست مرتبط بودن کانال های دیواره های سلولی همان سلول ها است. آب وارد شده به مسیر سیمپلاست باید غشاهای پلاسمایی یک سلول پوست یا اپیدرم را قطع نموده که ترکیب یونی ممکن است در اثر انتقال فعال املاح محلول تغییر یابد. ورود به مسیر سیم پلاست اساسی ترین نقطه کنترلی ورود نمک به داخل گیاه است. آب وارد شده به مسیر آپوپلاست بیشتر از آنکه به محلول درون سلولی شبیه باشد بسیار شبیه به محلول محیط خارج از ریشه می باشد، هرچند غلظت نمک آپوپلاستی می تواند توسط جذب به داخل سلول ها در طول مسیر و با ظرفیت تبادل یونی دیواره های سلولی اصلاح شود.
گیاه فرضی ارائه شده در شکل 1-3 دارای نوار چوب پنبه ای کاسپاری در آندودرم است که مسدود کننده ادامه مسیر آپوپلاست به داخل مغز که محلول ورود آب و نمکها به داخل عناصر آوندی می باشد، است.
H2O
Export to glands in old leaves
Leaf concentration related to growth. Net salt supply turgor.
Retranslocation to
Young leaves buds.
Transport of ions in xylem
Nutrient and oins phloem
Casparian strip
Selective uptake symplast
Reabsorption from xylem
Feedback from concentration in shoot
150 Mm
NaCl,H2O
Na:k=40:1
NaCl 5-30 mM
Na;K= 1-5;1
symplast Apoplast
nutrients to apex
شکل1-3: مسیر های فرضی حرکت محلول و آب در گیاهی که در معرض 150 میلی مول کلرید سدیم در محلول خارجی قرار گرفته است. نوار کاسپاری به عنوان مانعی در برابر ورود محلول به آوند های چوبی و آبکشی بوسیله مسیر آپوپلاست عمل می کند. ورود محلول در جایی که مقدار یون محلول توده تغییر می کند از طریق سیم پلاسم صورت می گیرد.
عقیده بر آن است که نوار کاسپاری عنصر کنترلی مهمی برای جریان نمک ها به اندام های هوایی باشد. اگر نمک ها بتوانند از طریق عناصر آوند چوبی تنها از طریق مسیر آپوپلاستی وارد شوند، اندام های هوایی باید مملو از نمک شوند. هرچند، وجود نوار کاسپاری این ضرورت را ایجاب می کند که املاح و آب از طریق ورود به سیستم سیمپلاستی از اندودرم بگذرند. قبلا مشخص شده است که گیاهان شورزی اغلب لایه ضخیمی از چوب پنبه یا سلول های دولایه چوب پنبه ای در اندودرم دارند، در حالی که مزوفیت ها اغلب لایه های کاسپاری نازکی دارند. به غیر از این، هنوز اختلاف نظر هایی در مورد در صد آب و املاح وارد شده به سیستم تعرق از طریق آپوپلاست یا سیمپلاست وجود دارد. بنابراین نقش آندودرم در کنترل ورود به نمک، اگر چه از نظر منطقی مهم است، هنوز به خوبی حل نشده است و احتمالا در بین گونه ها متفاوت است. (4،2،1)
کنترل سطوح شوری در برگ ها
مقدار نمک در مسیر تعرق در مقایسه با محلول خارج از ریشه حتی در شورزی های تجمع دهنده نمک کمتر است. به عنوان مثال، جو رشد یافته در 150 میلی مول کلرید سدیم در مسیر تعرق خود در حدود 5 میلی مول کلرید سدیم دارد و حداکثر میزان انتقال درست درست در غلظت 40 میلی مول کلرید سدیم محیط خارجی به دست می آید. مسلما ریشه های اکثر گیاهان در محدود نمودن انتقال نمک به اندام های هوایی کارآمد هستند. به غیر از این با توجه به جریان زیاد آب در درون گیاه حتی سطوح پایین نمک در مسیر تعرق مشکل آفرین می شود. خسارت نمک به برگ ها یکی از اولین علائم مسمومیت می باشد. در گیاهان حساس به شوری مثل برنج، حتی سطوح کم شوری خارجی می تواند منجر به تجمع مقادیر بسیار بالا و خسارت زای نمک در آپوپلاست برگ شود که این امر به خاطر کنترل ظعیف ورود کلرید
سدیم به داخل مسیر تعرق می باشد. گیاه برنج تقریبا همان میزان کلرید سدیم از ریشه به تاج منتقل می کند که شورزی ها منتقل می کنند، ولی برخلاف آنها، گیاه برنج فاقد قدرت مدیریت نمک رسیده به برگ ها می باشد. بنابراین خسارت زیادی از تجمع نمک دریافت کرده و در قسمت پایینی طیف تحمل به شوری قرار می گیرد. درحالیکه شورزی ها در بخش بالایی طیف تحمل به شوری قرار می گیرند. (5،3)
کنترل مقدار سدیم توسط رشد
برنج، گندم و جو دو روش تطابق برای تحمل نمک های رسیده به اندام های هوایی دارند. اول رقیق نمودن نمک ها توسط رشد و دوم اختصاص املاح به برگ های مسن تر . آزمایش های به گزینی ارقام برنج در مقابل شوری نشان داد که ارقام دارای سرعت رشد ژنتیکی زیاد تحمل به شوری بیشتری از ارقام دارای سرعت رشد کم از خود نشان دادند. ارقام ممکن است سرعت جذب مشابه کلرید سدیم به داخل اندام های هوایی خود داشته باشند، ولی آنهایی که رشد سریع تری دارند، به ازای هر واحد وزن خشک اندام های هوایی مقدار نمک کمتری در خود ذخیره می کنند، زیرا آنها تولید ماده خشک بیشتری به ازای یک واحد نمک جذب شده در مقایسه با ارقام دارای سرعت رشد کم دارند. همچنین ارقام دارای تحمل بیشتر به شوری اغلب تجمع کلرید سدیم بیشتری در برگ های پیر در مقایسه با برگ های جوان در حال رشد نشان می دهند.
برگ های مسن در اثر تجمع نمک از بین می روند، ولی گیاه برای حفظ سطح فتوسنتز کننده و رشد به تولید برگ های ادامه می دهد و تجمه نمک را در نقاط رشد شدیدا کنترل می کند. در گندم سدیم ممکن است ترجیحا در غلاف ها به جای پهنک برگ ذخیره شود. ولی اینکه آیا این سازگاریها ویژه نمک است یا اینکه پیامد طبیعی سرعت های متفاوت تعرق برگ ها با سرعتهای مختلف رشد است هنوز مشخص نشده است. علف چمنی شورزی Diplachne fusca از غلات دانه ریز غیر شورزی ، کلرید سدیم بیشتری جذب می کنند، ولی الگوی اختصاص مساوی نمک به برگ های مسن و جوان را دارا می باشد و چنین الگوی توزیع نمک در گیاهان شورزی دو لپه مثل Suaeda maritime نیز مشاهده می شود .(8،7)
جان جان
« دستورالعمل احداث نهالستان درختان میوه »
احداث باغهای سالم، یکنواخت و اقتصادی زمانی میسر میشود که زمینههای لازم برای تولید نهال سالم، و دارای اصالت ژنتیکی و مطابق با استانداردهای مصوب فراهم گردد.
با توجه به تصویب قانون ثبت ارقام و ابلاغیه مورخ 20 مرداد 1382 مبنی بر تاسیس موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، کلیه وظایف مربوط به ساماندهی نهالستانها در رابطه با کنترل و گواهی بذر و حفظ حقوق مالکیت معنوی بهنژادگران و همچنین شناسائی و ثبت ارقام جدید و فقط حقوق مالکیت معنوی گیاهی در کشور، بعهده موسسه مذکور میباشد.
نمایندگان این موسسه در مراکز تحقیقات استانها مستقر بوده و ساماندهی نهالستانها و فعالیتهای تکثیر گیاهی را با هماهنگی سازمان جهاد کشاورزی استانها تحت نظارت و کنترل خواهند داشت.
نهالستان:
نهالستان به مکانی گفته میشود که با توجه به منابع آب و خاک و شرایط آب و هوایی برای تولید و تکثیر نهال و اندامهای تکثیری سالم و اصیل و منطبق با ضوابط قرنطینهای مورد استفاده و بهرهبرداری قرار میگیرد.
مواد گیاهی قابل تکثیر:
مواد گیاهی قابل تکثیر شامل: بذر، نهال ( پیوندی و غیر پیوندی)، پیوندک، قلمه، نشاء، پاجوش و اندامهای گیاهی حاصل از کشت بافت که از نظر اصالت ژنتیکی همگون و قابل کشت و تکثیر میباشند، اطلاق میگردد.
متقاضی احداث نهالستان:
به اشخاص حقیقی یا حقوقی اطلاق میشود که شرایط و امکانات لازم برای تولید و عرضه مواد گیاهی را دارا باشند.
روش کار:
1- متقاضی احداث نهالستان ابتدا میبایست با درخواست از مدیریت شهرستان مربوطه خود را به سازمان جهاد کشاوزی استان معرفی نماید. سازمان جهاد کشاورزی متقاضیان واجد شرایط را مطابق بند 4 این دستورالعمل، جهت بررسی و تائید نهایی به موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال معرفی مینماید که پس از طرح موضوع در کمیته صدور مجوز این موسسه، مجوز احداث نهالستان برای متقاضی صادر میگردد.
شرایط و ضوابط:
1- هر نهالستان بایستی دارای یک مدیر فنی با درجه حداقل لیسانس کشاورزی ترجیحاً در رشته باغبانی و یا در رشتههای زراعت، اصلاح نباتات و گیاهپزشکی و با 3 سال مفید در زمینه تولید نهال و عضو سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان مربوطه باشد.
2- تولید کننده و مدیر فنی عهده دار کلیه مسائل فنی نهالستان و وظیفه انجام دقیق دستورالعملهای اجرایی تولید، عرضه و جابجایی نهال با رعایت اصول و مقررات قرنطینهای داخل کشور میباشد. دارنده نهالستان مسئولیت نهائی تولید و کیفیت نهال را دارد.
3- تولیدکننده و مدیر فنی نهال موظف به رعایت کلیه مقررات و دستورالعملهای فنی و بهداشتی صادره از طرف موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال به عنوان مرجع ملی تولید نهال و رعایت دقیق اصول قرنطینهای صادره از طرف سازمان حفظ نباتات میباشد.
4- حضور و نظارت مدیریتی برای هر نهالستان یک اصل ضروری است، چنانچه به هر دلیلی کارشناس مربوطه همکاری خود را قطع نماید، کارشناس جدید باید حداکثر ظرف مدت 3 ماه به سازمان جهاد کشاورزی استان معرفی و پس از اعلام به موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال مشغول به کار شود.
5- مدت اعتبار پروانه تولید نهال دو تا سه سال برحسب نوعگونه و منطقه میباشد و در صورت رعایت دقیق اصول و مقررات موضوع این دستورالعمل قابل تمدید خواهدبود.
6- تولیدکننده نهال بایستی حداقل دارای یک واحد تولیدی نهال حداقل (2 هکتار) زمین مزروعی مطلوب با تناوب سه ساله (6 هکتار) برای تولید و تکثیر نهال، آب کافی و سالم ( حداقل 1 لیتر در ثانیه به ازاء هر هکتار) در اختیار خود داشتهباشد، که با رعایت تناوب اقدام به کشت نماید.
7- در صورتی که زمین مورد نظر نهالستان استیجاری باشد. بایستی حداقل زمان اجارهنامه پنجساله باشد.
8- در اراضی مورد نظر برای احداث نهالستان بایستی، آزمون خاک و آب انجام شده و به تایید کمیته فنی در استان مربوطه رسیدهباشد.
9- آزمون خاک بایستی از نظر عمق مناسب عدم وجود بیماریهای خاکزی، نماتدهای مضر و عاری بودن از علفهای هرز دائمی هر منطقه، انجام و توسط کمیته فنی تائید گردد.
شرایط لازم برای محل احداث نهالستان:
1- شرایط مدیریت حفظ نباتات مبنی بر مناسب بودن محل احداث نهالستان از نظر مسائل قرنطینهای الزامی میباشد. تائیدیه مربوط توسط کمیته فنی اخذ میگردد.
2- نهالستان بایستی در محلی احداث شود، که دارای اقلیمی مناسب برای تولید و تکثیر گیاه مورد نظر از لحاظ شرایط آب و هوایی و خاک باشد.
3- محل احداث نهالستان، بمنظور رعایت اصول بهداشتی در تولید نهال سالم و جلوگیری از آلودگی نهال باید با رعایت فاصله از باغات درختان میوه مثمر/غیرمثمر حداقل 2000 متر باشد که میبایست به تائید کمیته فنی برسد.
4- اخذ مجوز لازم در مورد محل مناسب احداث نهالستان، پس از ارائه مدارک مورد نیاز مبنی بر تامین آب و آزمون آب و خاک، شرایط آب و هوائی، کادر فنی، گواهی سلامت، از طرف موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال الزامی است.
ضمناً قبل از تائیدیه نهایی باید مدارک فوق به تائید کمیته فنی نهال رسیدهباشد.
تاسیسات و تجهیزات مورد نیاز احداث نهالستان:
1- انبار قابل کنترل مورد نیاز نهالستان جهت انباشت و نگهداری نهال با رطوبت و درجه حرارت C°10-4 کنترل متناسب با حجم تولیدی محصول ضروری است (حداقل 12 مترمربع).
2- انبارمناسب جهت حفظ و نگهداری لوازم و امکانات کار.
3- در اختیار داشتن یکدستگاه تراکتور باغی با ادوات مورد نیاز(خیش، روتیواتور و غیره ...)
4- در اختیار داشتن یکدستگاه نهالکن
5- در اختیار داشتن یک دستگاه سمپاش تراکتوری
6- گلخانههایی با رطوبت و دمای معین و کاملاًکنترل شده برای مراقبت از نهالهای تولید شده از طریق کشت بافت و گلخانه برای سازگار نمودن نهالهای تولیدی با شرایط مزرعه
7- حوضچه برای ضدعفونی کردن نهال
8- سیستم آبیاری مناسب برای نهالستان
9- سایر لوازم مورد نیاز در نهالستان
خصوصیات نهال تولید شده در نهالستان و چگونگی تحویل به باغدار (خریدار):
1- مواد گیاهی تولیدشده بایستی بر حسب نوع گیاه و رقم مطابق با استاندارد هر ماده تعریف شده در ضمیمه این دستورالعمل باشد.
2- مواد گیاهی تولیدشده بایستی دارای اصالت نژادی رقم مشخص باشد.
بخصوص در مورد گیاهان پیوند شده حصول اطمینان ژنتیکی برای پایه و پیوندک از طرف این موسسه الزامی است.
3- مواد گیاهی تولید شده بایستی عاری از هرگونه آفت و عوامل بیماریزا و قرنطینهای باشد. ضمن اینکه تولیدکننده نهال موظف به دریافت گواهی سلامت از طرف مدیریت حفظ نباتات استان باشد.
4- تولید کننده نهال بایستی برای ارقام گیاهی که نیاز به رقم گردهزا (تلقیح کننده) دارند نهال ارقام گردهزا را نیز در اختیار خریدار نهال (باغدار) قرار دهد. موسسه مسئولیت کنترلهای فوق را عهدهدار خواهدبود.
5- نهالستانهای تولید نهال پیوندی، جهت تهیه پیوندک و قلمهها بایستی از باغات مادری استفاده کنند که به تائید موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال و کمیته فنی استان از نظر سلامت و اصالت نژادی رسیده باشد.
تبصره: ایجاد باغات مادری مورد تائید، بوسیله اظهارات خود اقراری حقوقی تولیدکننده انجام میگیرد.
6- نصب اتیکت بر روی اندام گیاهی تکثیری (پایه و پیوندک) به منظور فروش که به تائید موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال رسیدهباشد الزامی است.
اعضاء کمیته فنی:
1- مسئول واحد استانی موسسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذرو نهال (دبیر)
2- مدیر باغبانی استان
3- نماینده حفظ نباتات
4- مرکز تحقیقات شامل نماینده (تحقیقات آفات و بیماریها، تحقیقات آب و خاک و تحقیقات باغبانی)
جان جان
پيوندها
تبادل لینک
هوشمند
|
|||||||||||||||||
|